ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...



Auzim adesea indemnul de a gandi pozitiv. Daca chipul tau exprima ingrijorare, deja un binevoitor iti va spune incurajator: “Hey, gandeste pozitiv, totul va fi bine!” Mai nou, in anunturile cu oferte de locuri de munca apare si cerinta de a fi un om cu gandire pozitiva. Printre “abilitati de comunicare” si “disponibilitate pentru program prelungit”, se strecoara si cerinta de a dovedi ca esti “o persoana energica, cu gandire pozitiva”.
Toata lumea foloseste aceasta sintagma, dar daca intrebi si ce presupune ea, multi ridica din umeri: “Stii tu, sa vezi partea plina a paharului!” Cum sa faci asta, e treaba ta!
Cum sa gandesc pozitiv? Cum sa imi mentin un tonus psihic bun? Cum sa gasesc forta sa vad partea plina a paharului? Cum sa inlocuiesc gandirea negativa cu una pozitiva? Cum sa ma pregatesc pentru o viata complet schimbata, o viata in care debordez de energie si in care armonia si orientarea spre lucruri pozitive sa predomine ?
De ce sa gandim pozitiv, stim cu totii:
- devenim mai placuti, mai deschisi si mai prietenosi, mai atractivi pentru ceilalti,
- avem mai puţine griji,
- relatiile sunt mai armonioase,
- gasim bucurie de a trai si satisfactie,
- vedem si partile bune in situatiile critice etc.

Lista beneficiilor este mare si din experienta workshop-urilor tinute pe aceasta tema, stiu ca oamenii sunt constienti de ele. De ce nu reusim atunci sa gandim pozitiv, daca ne e clar ca avem numai de castigat?
Unul dintre motive ar putea sa fie lipsa energiei de calitate. Lipsa de energie ne afecteaza pe toti.
- “Mai avem maine… si apoi luunii!!! Uff!“,
- “ Nu stiu ce am, ma simt mai mereu obosit(a)“,
- „Nu am energie sa mai fac si sport, abia ma tarasc la serviciu si inapoi“,
- „In concediu am zacut, n-am facut nimic altceva“,
- „Ma trezesc greu, obosit(a)“,
- „N-am chef de nimic!“

Buna dispozitie. Optimism. Creativitate. Toleranta. Iubire. Grija, compasiune. Rabdare. Bunavointa. Lumina. Veselie. Culoare. Sunt doar cuvinte frumoase pentru unii. Daca avem energie suficienta, este usor sa manifestam toate acestea. Cei mai multi dintre noi abia reusesc sa traverseze o zi cu bruma de energie pe care si-o procura.
Unii au intrat de mult in rezerve si se confrunta deja cu boli sau blocaje. Altii mi-au spus ca functioneaza pe pilot automat. Mi-e frica sa ma gandesc ce inseamna asta mai exact. Este usor sa te lasi prada gandurilor negative cand nimic sau aproape nimic bun nu ti se intampla. Cand abia functionezi si abia faci fata unei zile obisnuite, cu tot ce inseamna ea: trafic, task-uri la servici, probleme personale etc.


Ceea ce avem de facut este sa identificam atat sursele generatoare de energie, cat si acele lucruri care ne secatuiesc de puteri - gaurile prin care pierdem zilnic energie. Este un exercitiu util, pentru ca abia apoi, dupa ce vedem scrise pe hartie toate acele lucruri care ne aduc sau ne irosesc energia, putem sa identificam solutii adecvate.
De exemplu, decizia de a face sport poate fi o solutie pentru a aduce energie benefica. Multi dintre noi credem ca pentru a practica un sport trebuie sa avem energie, dar nu este asa. Energia consumata practicand un sport este infinit mai mica decat aportul energetic de care vom beneficia ulterior. Plus ca sportul ne ofera sansa de a consuma o energie statica, negativa.
Debordand de energie, va fi mai greu sa cadem prada gandurilor negre sau negative. Vom gasi solutii mai repede, vom putea sa ne bucuram de viata mai intens.
Un al doilea motiv pentru care nu reusim sa ne mentinem o gandire pozitiva este modul in care ne lasam mintea sa hoinareasca.
Ea nu sta nicio clipa, in permanenta deruleaza un dialog intern. Studiile au aratat ca atunci cand mintea umana nu are nimic concret la care sa se gandeasca, devine haotica, trecand rapid de la un gand la altul intr-o maniera aleatoare. Mintea noastra are in permanenta nevoie de un scop, de un obiectiv la care sa lucreze.
Nu ne putem opri mintea din a gandi si cine a incercat vreodata sa mediteze intelege foarte bine acest lucru: multi descriu mintea ca pe o maimuta agitata care sare de la un gand la altul. Trebuie sa ii oferim ceva de facut, un obiectiv, o destinatie, pentru ca resursele mentale sa fie folosite constructive, reducand astfel riscul de a lasa mintea sa rataceasca printre ganduri suparatoare, deprimante.
Acesta este motivul datorita caruia studiile arata ca lumea e mai des intr-o stare buna atunci cand lucreaza la ceva decat in timpul liber. Pare incredibil la inceput, insa poate fi explicat prin nevoia unui scop. Majoritatea au scopuri clare mai degraba la munca decat acasa. In popor chiar este o vorba care ilustreaza foarte bine acest lucru: “Mainile lenese sunt unealta dracului.”
Primul pas in demersul tau de a beneficia de o gandire pozitiva este asadar intocmirea unei liste cu toate acele lucruri care iti aduc / iau energie si sa intocmesti un plan de actiune pentru fiecare item in parte.
Al doilea pas este sa reduci timpii in care permiti mintii sa hoinareasca la intamplare, fara un scop provocator, captivant, real si concret.
Nu intamplator se spune ca poate nu putem controla atmosfera din lume, dar pe cea din mintea noastra, DA!
de Andreea Dragomir

http://andreeadragomir.blogspot.com/


About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top