Chihlimbar Rudd, ministrul de Interne din Marea Britanie, a anunțat noi masuri pentru lucrătorii străini în țara . Marea Britanie vrea să reducă imigrația imediat și nu este dispus să aștepte ieșirea din Uniunea Europeană pentru a realiza acest lucru.
Guvernul conservator britanic a folosit Congresul anual de partid pentru frenarea cu diferite măsuri a lucratorilor straini ."Trebuie sa ne asiguram ca oamenii care vin ocupa locurile de munca libere pe piața forței de munca, fara a avea acces la locurile de munca, pe care le-ar putea face un britanic", a declarat ministrul Rudd. Guvernul dorește sa se asigure că strainii ocupa locurile de muncă la nivel local și vrea sa forțeze companiile sa creeze liste de muncitori străini pentru a controla numărul de angajați care provin din afara țării britanice.
muncitorii străini nu sunt singurii afectați de noile măsuri Guvernul Theresa May. Dupa ce Brexit, Marea Britanie intenționează să utilizeze 140 de milioane de lire sterline într-un "fond de control al migrației".Noile măsuri, care vor fi în vigoare de la sfârșitul acestui an 2016, scopul de a reduce numarul de imigranți din actualul 327.000 la 100.000.
Pe 23 iunie in 2016 a avut loc în Marea Britanie Referendum privind permanența Marii Britanii în Uniunea Europeana. Aceasta consultare sa încheiat cu 51,9% din voturi pentru UE , aceasta nu va avea loc pâna în 2017 . Populația de imigranți a fost una dintre principalele probleme în timpul campaniei care a precedat referendumul. Sustinatorii de ieșire din UE a folosit afluxul masiv de straini ca fiind unul dintre motivele principale pentru parasirea Uniunii Europene.
Reacțiile înainte de masurile anunțate de guvernul Theresa May nu au fost atat de așteptate .Angajatorii și universitățile au raspuns la cuvintele ministrului Amber Rudd, care arat opoziția totala planurilor guvernului. "Într-un moment în care avem nevoie de legături puternice la nivel mondial pentru a avea acces la noi oportunități după referendum, este vital ca noi oferim o imagine de deschidere", a declarat Josh Hardie, aparținand patronilor de construcții britanice (CBI). Universitățile au dorit să reaminteasca guvernului ca banii pe care îi aduc universitate străina, care influențează în mod direct economia crearea de aproximativ 137.000 de locuri de munca.