Romanii care muncesc in strainatate tind tot mai mult spre nordul continentului, in tari precum Germania, Marea Britanie, Suedia sau Norvegia, lasand in urma preferintele pentru Spania, Italia sau Grecia .
"Vedem un trend al romanilor care lucreaza in Spania, Italia, Grecia si tarile din sud se duc catre nordul continentului, Germania, UK, Suedia, Norvegia. Unde sunt banii acolo se duc si romanii", a afirmat Pojoga intr-o conferinta de presa, cu ocazia deschiderii unui nou sediu principal in Bucuresti.
Cei mai multi bani au fost transferati anul trecut catre Romania din Italia - 1 miliard dolari, Spania - 792 milioane dolari, Germania - 451 milioane dolari, urmate de Ungaria - 220 milioane dolari, Statele Unite ale Americii - 199 milioane dolari, Israel si UK - 104 milioane dolari fiecare, Canada - 98 milioane dolari, Austria - 76 milioane dolari si Franta - 58 milioane dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale.
Principalele tari care primesc bani din Romania sunt Spania (127 milioane dolari), Moldova (109 milioane dolari) si Italia (71 milioane dolari).
Intrarile de anul trecut au plasat Romania pe locul al cincilea in Europa Centrala si de Est.
"Trendul dupa ce criza economica s-a incheiat a inceput sa fie crescator, chiar daca diferenta de la 2013 la 2014 a fost in scadere, potrivit cifrelor Bancii Mondiale- banii intrati in Romania anul trecut au fost de 3,43 miliarde dolari, fata de 3,6 miliarde dolari in 2013 -, noi suntem pe un trend crescator, datorita majorarii numarul de parteneri si a locatiilor de retail", a mai spus Pojoga.
Valoarea medie a unei tranzactii realizate prin serviciul de transfer de bani MoneyGram este de 300 de euro, similara celei de anul trecut. Totodata, business-ul companiei a crescut in primele noua luni cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai multe transferuri se realizeaza in perioada sarbatorilor de Paste si Craciun, dar si pe perioada verii, cand romanii se duc in Spania sau Italia pentru munca sezoniera.