In Spania, puterea de cumparare a oamenilor este din ce in ce mai slaba. Cu toate acestea, multi dintre ei au iesit la cumparaturile pentru Craciun, chiar daca nu au mai fost dispusi sa cheltuie ca altadata.
"Oamenii deja s-au saturat de atata austeritate. Puterea lor de cumparare scade cu fiecare an trecut, dar acum, de Craciun si Anul Nou, oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca mai multi bani, chiar daca sunt foarte atenti la preturi", povestesc comerciantii dintr-o piata aflata in cartierul madrilen Puente de Vallecas.
O vanzatoare din piata spune ca, pentru multi, este o problema de prestigiu asigurarea traditionalei mese de Craciun si Anul Nou. Mai degraba, oamenii ar renunta la fructe si legume decat la carnea de porc. Conform comerciantei, criza inca se face resimtita in randul cumparatorilor.
"E greu sa estimezi cat cumpara oamenii. Inainte stiam exact cat vom vinde intr-o zi, insa acum se intampla foarte des sa ramanen cu marfa nevanduta, mai ales fructe si legume. Spre seara, incep sa vina oameni care ne intreaba daca nu cumva ne-au mai ramas fructe si legume perisate.
Le dau, insa aceasta este o pierdere pentru mine, pe care nu mi-o pot permite, pentru ca preturile de vanzare sunt, si-asa, destul de mici. Planificarea stocurilor trebuie facuta foarte atent, pentru a nu fi nevoiti sa aruncam marfa nevanduta", spune femeia, citata de Deutsche Welle.
Pensionarii stau mai bine
Sunt si clienti care cumpara un singur cartof sau o singura lamaie. Cei mai fideli si activi cumparatori sunt pensionarii, pentru ca ei au o situatie materiala mai buna si stabila in aceste conditii de criza.
"Ei au pensiile lor care, pana la urma, reprezinta un venit sigur. Foarte multe famiili de tineri nu primesc nici macar ajutor de somaj. S-a ajuns la situatia ca multi pensionari cumpara alimente pentru copiii si chiar nepotii lor", mai spune comercianta.
Somajul in cartier este de 22%, cel mai mare din tot Madridul. Un comerciant de pasari povesteste ca tot mai multi clienti cumpara pe datorie, avand o lista foarte lunga cu datornici.
"Ii cunosc pe acesti oameni de ani de zile. Unii recunosc deschis ca nu au bani. Altii se rusineaza si spun ca bancomatul a fost defect. Stiu despre ce este vorba dar nu pot sa spun 'nu'".